Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być bardzo ciekawy. O ile strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie bardzo chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.
Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Równocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu również jest na prawdę ważna, więc trzeba się postarać o to, ażeby taki projekt był zwyczajnie śliczny. Ci, którzy projektują budynku użyteczności publicznej mają o sporo trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem pomieszczeń domów. Przestrzeń publiczną dużo trudniej zagospodarować. Poza tym sporo zajmują również przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które powinno się brać pod uwagę, kreując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego powinno uwzględniać to, że w lokalu musi być dobrze oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego rodzaju przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, ażeby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą również swobodnie wśród nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być też zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, wręcz małych lokalach, widać że projektant zadbał o właściwie każdy detal. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, ażeby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu przenigdy nie będzie brakować klientów. Właściwie każdy, wręcz o ile ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, chce zjeść w miłej atmosferze. Istotne jest to, jak smakować będzie posiłek, ale nie mniej istotne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Warto sprawdzić: Projekt hotelu.