Utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury towarów spożywczych jest konieczne do tego, ażeby zahamować w nich różnego rodzaju procesy degradacji. Jeżeli już nie mamy wystarczająco niskiej temperatury, żywność może w znacznym stopniu pogorszyć swój stan lub nawet w pełni nie będzie się nadawała do użytku. Komora chłodnicza jest w tym przypadku takim sporym odpowiednikiem domowej lodówki.
W takiej komorze można przez dłuższy czas przechowywać różnego rodzaju produkty i półprodukty spożywcze i posiadać pewność, że nawet po kilku dniach będą się one nadal nadawały do spożycia i wykorzystania na różnorodne sposoby. Dzięki możliwości utrzymania niskiej temperatury taka chłodnia może działać na korzyść wybranych produktów spożywczych. W ogromnej liczbie przypadków nie tylko i wyłącznie utrzymuje ona świeżość, niemniej jednak zdarza się także, że całkowicie poprawia jakość niektórych towarów, w szczególności tych, które po schłodzeniu lub zamrożeniu smakują jeszcze lepiej. Chłodzenie szokowe jest jedną z metod, które obecnie bardzo chętnie stosuje się do szybkiego chłodzenia produktów spożywczych. Metoda ta jest o tyle skuteczna, że daje możliwość przede wszystkim skrócić czas niezbędny na chłodzenie, a zatem zwiększyć wydajność działania firmy. O ile ta wydajność zostanie zwiększona, obniżone będą również koszty funkcjonowania firmy, a tym samym koszty ostatecznego produktu, co dla końcowego klienta będzie miało spore znaczenie, gdyż umożliwi na oszczędność. Tożsamo działa zamrażanie szokowe. Dzięki niemu straty na jakości produktu są w dużym stopniu ograniczone. Należy w tym miejscu zauważyć, że powolne zamrażanie produktu może znacząco pogarszać jego jakość. Z takiego wolno zamrożonego produktu może na przykład wychodzić woda, zatem będzie on w przyszłości mniej jędrny. Po rozmrożeniu ten brak jędrności będzie bardzo zauważalny i wpłynie na jakość produktu, zatem szybkie mrożenie może się wydawać w takim wypadku właściwym rozstrzygnięciem, a na pewno najskuteczniejszym z perspektywy późniejszej jakości konkretnego produktu. Firmy, które nie posiadają własnych maszyn i urządzeń chłodniczych albo mroźniczych, mogą się skusić na wynajem kontenerów chłodniczych.
Polecana strona: przenośne komory chłodnicze.