Do czego służą komory szokowe

Komory szokowe służą do tego, aby szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. O ile ugotuje się danie i szybko preferuje się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne wykorzystanie będzie miała chłodnia szokowa.

Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Na prawdę bardzo często w pewnych przypadkach chłodnia szokowa ma także alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, szczególnie tych, które obsługują duże przyjęcia, przykładowo. wesela lub oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą własną temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To powoduje, że będą szybciej się psuły. O ile zmiana temperatury, z na przykład. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi szybko, można tego uniknąć. Poza tym potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeśli na daniu znajdują się niewielkie dekoracje zrealizowane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wtedy stanowią jedno z wnętrz i wchodzi się do nich tożsamo jak do magazynu. Nierzadko można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To sprawdza się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, szczególnie latem. Wtedy przygotowywane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać również napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Należy jedynie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, aby nikt nie odłączył zasilania od komory.

Sprawdź tutaj: chłodnia szokowa.