Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie nawet gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.
Dzięki temu ludzie mogą kupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe powoduje, że w tej samej chwili po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je bardzo szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu również można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak robić, niemniej jednak w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci wiele wartości odżywczych. Poza tym jest spore ryzyko, że w tej samej chwili po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach wymaganie mniej więcej 6-7 godzin, by zamrozić konkretny produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To także najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale w pewnych przypadkach schładza się też probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również wykorzystuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednakże znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może szybko obniżyć temperaturę. Identycznie jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki także w około 90 minut umieją obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.
Polecamy: schładzanie szokowe.