Jak pozbyć się pluskwy

Dezynsekcja pluskwy przeprowadzana jest zwykle dwa razy w jednym miejscu. Przy pierwszym zabiegu udaje się zlikwidować znacząca większość szkodników, ale dopiero dwukrotna dezynsekcja daje możliwość pozbyć się ich całkowicie. Pluskwy to bardzo uciążliwe owady i nie jest prawdą, że zagnieżdżają się wyłącznie w brudnych i zapuszczonych domach.

Pluskwa zwykle żyje mniej więcej roku, to bardzo długo jak na tak małe owady. Rozmnażają się i przetrwają w ciepłych ustaleniach, dlatego tak chętnie przenoszą się do domów, w których panują optymalne warunki do znoszenia jaj. Pluskwy mogą przejść w stan uśpienia, czyli klasycznej hibernacji, w niskich temperaturach, ale nawet wtedy nie umierają. Przeczekają chłody i potem budzą się na nowo do życia i składają jaja. W stanie uśpienia mogą znajdować się kilka miesięcy aż do roku. O wiele dużo trudniej jest się natomiast pozbyć szczurów. Deratyzacja to nieskomplikowany zabieg, ale wymaga zaangażowania firmy, które mają świetny sprzęt i środki chemiczne. Szczury nie tylko niszczą to, co się wokół nich znajduje. Oprócz tego mogą przenosić groźne choroby, także takie dla ludzi. Deratyzację powinno się przeprowadzać w zakładach pracy, w których mogły pojawić się szczury. Jest to także obowiązek wszystkich zarządców budynków. Nie można dopuścić do tego, aby szczury na bardzo dobre urządziły się w danym miejscu. Im więcej ich będzie, tym trudniej będzie się ich pozbyć. W sytuacji tych gryzoni spore znaczenie ma otoczenie, w jakim się znajdują. Niewyobrażalnie ważne jest regularne utrzymywanie czystości i dbanie o porządek. W czystych domach gryzonie nie będą miały miejsca na to, by się zasiedlić. Gryzonie lubią środowisko, w którym występuje bardzo dużo zanieczyszczeń. Preferują miejsca, w których zgromadzone są śmieci, bo to odpadami się żywią. Z kolei pest control to złożony zespół działań, których celem jest zwalczanie szkodników (owadów, gryzoni i innych) oraz sprawdzanie, czy nie ukazały się ponownie. Stanowią poważne zagrożenie szczególnie w fabrykach, które zajmują się produkcją żywności.

Dodatkowe informacje: deratyzacja.