Hotelowe projekty

Proces powstawania hotelu czy motelu w każdej chwili jest dość trudny i powinno się tutaj wziąć pod uwagę wiele czynników. Pierwsze i bardzo ważne są wymogi prawne dla takiego obiektu i trzeba przyjąć, że w dużej liczbie przypadków są one bardzo restrykcyjne. Drugim ważnym czynnikiem są oczywiście potrzeby późniejszych użytkowników.

Dzisiaj goście hotelowi mają bardzo duże wymagania w relacji do przestrzeni, za jakie mają zapłacić. Standardy w hotelach są zwiększane z roku na rok, jednakże ceny oscylują na podobnym poziomie, chociaż w najlepszych obiektach są wysokie. Projekt hotelu Warszawa powinno uwzględniać lokalizację i potencjalną targetową grupę. Hotele możemy podzielić kategoriami na obiekty przeznaczone dla masowych użytkowników albo dla tych, którzy są wynająć pokoje możliwie tanio a także dla użytkowników biznesowych, dla których liczy się komfort i prywatność, oraz dla użytkowników dysponujących większymi budżetami, którzy zwracają uwagę na luksusy dostępne w wybranych obiektach i chcą głównie spędzać czas w miejscach, które są cudownie zaaranżowane. Projekt hotelu butikowego Warszawa jest bez wątpienia największym wyzwaniem. Mogłoby się wydawać, że w przypadku mniejszego obiektu projektowanie jest bardziej intuicyjne i zajmie mniej czasu, ale jest nawet odwrotnie. Trudność polega na tym, że na małej przestrzeni trzeba przygotować elegancką aranżację i ponadto również wszystko musi być na wysokim poziomie. Korzystają z tego przede wszystkim osoby majętne wymagające prywatności i trzeba im taką zagwarantować. Też projekt lokalu gastronomicznego w takim obiekcie także może sprawiać pewną trudność. Niewielkich rozmiarów lokal musi dysponować kuchnią, barem i miejscami konsumpcyjnymi, a wszystko powinno być zaaranżowane na bardzo wysokim poziomie, co również może być wyzwaniem dla projektantów. Pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników, nierzadko dokonywać niezbędnych zmian, o ile wybrane przez nas rozwiązania nie spisują się tak, jak powinny. To wszystko sprawia ogromną trudność, niemniej jednak jeżeli już zajmie się tym wykwalifikowany specjalista, to rezultat będzie satysfakcjonujący.

Zobacz również: projekty lokalu gastronomicznego.